Arbeitsblatt: Dil graun tiel paun

Material-Details

19 fegls da lavur tier quei tema
Rumantsch
Lingua - Rumantsch
4. Schuljahr
23 Seiten

Statistik

160407
1134
2
01.05.2016

Autor/in

Giuseppina Rüegg
Land: Schweiz
Registriert vor 2006

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Textauszüge aus dem Inhalt:

Mintga garnin ella tiara ha ina steila che splunta di ad el: „Crescha! (Talmud) Nies paun da mintga di historia Graun paun – ella historia Duront il temps paleolitic (tochen ca. avon 1000 onns) eran ils carstgauns catschadurs rimnaders. Els rimnavan denter auter era pastgs ed ils garnins sems magliavan els. Scuvretgas archeologicas han demussau ch‘il garnezi (salin, dumiec, segal) vegneva gia avon circa 10000 onns semnaus raccoltaus ellas regiuns digl Irac. Il graun vegneva mulaus mischedaus cun aua magliaus sco buglia. Pli tard ei la buglia vegnida scaldada sin crappa caulda ni fatga cuer sco paun plat (Fladenbrot) ella tschendra. EllEuropa centrala ei la cultivaziun da garnezi sesviluppada pér ca. avon 6000 onns. Ils Egipzians ein stai ils emprems che han entschiet duvrar levon per far paun. Els han era sviluppau vinavon ils fuorns. Sur la Grecia ed igl Imperi Roman ei la habilitad da far paun era vegnida tier nus. Ils Egipzians veneravan lur diu Osiris sco diu dalla vegetaziun dalla fritgeivladad; tier ils Grecs era la dieua Demeter responsabla per la fritgeivladad dalla tiara, dil garnezi dallas stagiuns. Tier ils Romans senumnava quella dieua Ceres. UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 2 Nies paun da mintga di historia Streha la fallida finiastretta! Tier nus, ellEuropa centrala, vegn ei semnau raccoltau igrauni ipauni dapi ca. 6000 onns. In tec alla ga han ils carstgauns era empriu da far ipaun isauni. Ils pli vegls pauns dalla Svizra, chein aunc semanteni entiramein, derivan dil itemps da giuventetgna itemps neolitic ed ein sur 5‘000 idisi ionns vegls. Igl emprem paun fuva in satel paun, dirs sco la crappa, numnadamein il ipaun plati ipaun croccantKnäckebrot. Casualmein han ils iAmericansi iEgipziansi anflau ora avon 5000 onns la fermentaziun (Gärung) dalla pasta da paun, culla quala il paun daventa ilevsi ileghersi. Ussa levava il paun cun far cuer daventava pli ialvsi ilomsi. Sur la Grecia ed igl Imperi Roman ei la savida co far paun era vegnida tier nus ellEuropa. Aunc tochen avon ca. 200 onns vegneva il paun fatgs cun agid da imutardai ipasta aschai. Suenter han ins oravontut duvrau levon per far UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 3 Nies paun da mintga di historia idiregeri ilevari la pasta. Tiel temps dils Romans han ils emprems imazlersi pasterners entschiet far paun vender quel. UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 4 Nies paun da mintga disorts da graun Las impurtontas sorts da graun: Tier nus ei il salin/Weizen inimpurtonta sort da garnezi. Bia sorts da paun da paunins vegnan fatgas ord frina salin. Il salin ha il pli savens neginas spriulas, ei dat denton era sorts cun spriulas. Il tredi/Dinkel ei fetg parentaus cul salin vegn adina pli savens duvraus tier nus per far paun. Igl ei denton pli grev da far paun cun tredi che cun salin. (Backfähigkeit ist schlechter als die von reinem Weizenmehl.) Il segal/Roggen enconuschan ins bein vid ils liungs stroms. Oravontut pauns stgirs vegnan fatgs ord frina segal. Segal ha stroms/spriulas miez liungas chein per regla medem grondas. Il dumiec/ Gerste ei ina dallas empremas sorts da graun chils carstgauns han cultivau. Il dumiec ha liungas spriulas dad 8 tochen 15 cm lunghezia. Ozildi vegn quella sort graun duvrada pauc da far paun. Las spriulas ein different liungas, quellas giudem ein pli liungas aschia che tut las spriulas ein sco tagliadas giu silla UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 5 Nies paun da mintga disorts da graun Aveina/Hafer ha neginas spriulas ed ils sems creschan en ina panecla buca en ina spigia. La panetscha/Hirse ei il pli vegl garnezi, ord il qual ei vegneva gia avon 8‘000 onns fatg paun plat. La panetscha ha aunc oz grondimpurtonza ellAsia ed ellAfrica. Il ris/Reis ei per ina gronda part dalla populaziun mundiala il paun da mintga di lur nutriment da basa (Grundnahrungsmittel). Ella China han ins anflau restonzas da ris che derivan da 5‘000 a.Cr. Il terc/Mais deriva da Mexico survescha orvavontut ellAmerica dil nord dil sid sco era ellentira Africa sco nutriment da basa. (Grundnahrungsmittel) Tier nus vegn il terc oravontut duvraus sco pavel pils animals; nus magliein denton era bugen il terc sco pulenta sco popcorn. UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 6 Nies paun da mintga disorts da graun Scriva il plaid romontsch ella finiastretta speras colligia ils nums culs dretgs maletgs! Weizen Hafer Hirse Reis Mais Roggen UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 7 Nies paun da mintga disorts da graun Gerste UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 8 Nies paun da mintga disorts da graun Scriva il plaid romontsch silla lingia.Colligia il num cul dretg product. Enqualga sas ti malegiar plirs paliats. Weizen cornflakes Hafer Hirse popcorn Porridge/ buglia d‘aveina Reis suppa Mais paunins Roggen ris da safran Gerste spaghettis UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 9 Nies paun da mintga disorts da graun Las siat impurtontas sorts da graun ein derasadas sigl entir mund. Dessegna in paliet tier igl intschess nua chei vegnan oravontut cultivai. Ti anflas las indicaziuns necessarias sillas treis proximas paginas. Mais/ter Gerste/dumie Roggen/segal Reis/ri Weizen/salin Hafer/aveina Hirse/panetsch UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 10 Nies paun da mintga disorts da graun Ils pli gronds procucents da terc Wikipedia.org (2011) Quelle: 1 Vereinigte Staaten Menge (in t) 313.918.000 2 China 192.904.232 14 Nigeria 9.180.270 3 Brasilien 55.660.400 15 7.992.000 4 Argentinien 23.799.800 16 Ungarn Philippinen 5 Ukraine 22.837.900 17 Russland 6.962.440 6 Indien 21.570.000 18 Ägypten 6.876.470 7 Mexiko 17.635.400 19 6.479.560 8 Indonesien 17.629.000 20 Serbien Deutschlan 9 Frankreich 15.703.000 . 10 Rumänien 11.953.000 33 Österreich 2.459.940 11 Kanada 11.714.500 97 Schweiz 12 Südafrika 10.360.000 Rang Land Rang 13 Italien 9.752.590 Land Menge (in t) 6.971.220 5.184.000 151.290 Welt 134.279.415 Con terc vegneva produciu sigl entir mund igl onn 2011? Quenta la differenza denter USA la Svizra. Ils pli gronds producents da salin Ran Land (2011) Menge (in Ran Quelle: Wikipedia.org Land Menge (in t) 1 China 120.580.00 13 Kasachstan 13.306.601 2 Indien 94.880.000 14 Vereinigtes 13.261.000 3 Vereinigte 61.755.240 15 Argentinien 11.000.000 4 Frankreich 40.300.800 16 Ägypten 8.796.000 5 Russland 37.719.640 17 Polen 8.610.000 6 Australien 29.905.009 18 Italien 7.430.000 7 Kanada 27.012.900 19 Usbekistan 6.512.400 8 Pakistan 23.517.000 20 Rumänien 5.297.748 9 Deutschland 22.432.000 . 10 Türkei 20.100.000 48 Österreich 1.275.498 11 Ukraine 15.762.600 60 Schweiz 12 Iran 13.800.000 Welt 516.687 674.884.372 Con salin vegneva produciu sigl entir mund igl onn 2012? Quenta la differenza denter la China la Svizra. UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 11 Nies paun da mintga disorts da graun Ils pli gronds producents da dumiec Wikipedia.org Rang Land (2011) Quelle: Menge (in t) 16.938.00 Rang 13 Polen 3.325.900 14 Dänemark Kasachstan 3.264.100 Marokko Weissrussla 2.340.000 Land Menge (in t) 1 Russland 2 Ukraine 0 9.097.700 3 Frankreich 8.775.000 15 4 Deutschland 8.733.800 16 5 Spanien 8.328.200 17 6 Australien 7.994.720 18 7 Kanada 7.755.700 19 Äthiopien 1.703.350 8 Türkei Vereinigtes Königreich Argentinien 7.600.000 20 Indien 1.662.900 5.494.000 . 4.076.940 29 Österreich 859.375 54 Schweiz 183.363 9 10 11 Iran 3.918.980 12 Vereinigte Staaten 3.391.710 2.593.100 2.012.600 nd Tschechien 1.813.680 Welt 134.279.415 Con dumiec vegneva produciu sigl entir mund igl onn 2011? Quenta la differenza denter la Russia la Svizra. Ils pli gronds producents da segal (2011) Quelle: Wikipedia.org Ran Land Menge (in Ran Land 1 Russland 2.970.750 12 Vereinigte 160.690 2 Polen 2.600.680 13 Schweden 131.600 3 Deutschlan 2.521.000 14 Frankreich 125.000 4 Belgien 803.959 15 Tschechien 105.000 5 China 715.000* 16 Ägypten 94.804 6 Ukraine 578.900 17 Litauen 85.000 7 Türkei 365.750 18 Lettland 76.400 8 294.300 19 Finnland 76.000 9 Dänemark Spanien 250.000* 20 Ungarn 75.000 10 Österreich 202.100 . 11 Kanada 194.700 34 Schweiz 12.734 Menge (in t) Welt 12.948.841 Con segal vegneva produciu sigl entir mund igl onn 2011? Quenta la differenza denter la Russia la Svizra.. UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 12 Nies paun da mintga disorts da graun Ils pli gronds producents da ris Wikipedia.org (2011) Rang China Menge (in t) 202.667.270 2 Indien 155.700.000 12 3 Indonesien 65.740.900 4 Bangladesch 5 Rang 1 Land 11 Quelle: Menge (in t) Land 8.402.000 13 Japan Vereinigte Staaten Südkorea 50.627.000 14 Pakistan 6.160.400 Vietnam 42.331.600 15 Ägypten 5.675.030 6 Thailand 34.588.400 16 Madagaskar 5.078.420 7 Myanmar 32.800.000 17 Nigeria 4.567.320 8 Philippinen 16.684.100 18 4.460.280 9 Brasilien 13.477.000 19 Nepal Sri Lanka 10 Kambodscha 8.779.000 20 Iran 3.217.250 8.391.870 6.304.000 3.874.800 Welt 722.760.295 Con ris vegneva produciu sigl entir mund igl onn 2011? Quenta la differenza denter la China la Svizra. Ils pli gronds producents dad aveina Wikipedia.org Ran Land (2011) Menge (in Ran Quelle: Land Menge (in t) 1 Russland 5.332.130 13 Ukraine 505.600 2 Kanada 2.997.100 14 Weissrusslan 448.112 3 Polen 1.381.600 15 Argentinien 414.990 4 Australien 1.127.680 16 Rumänien 375.855 5 Finnland 1.102.300 17 Brasilien 373.009 6 Spanien 1.078.700 18 Frankreich 320.000 7 Vereinigte 778.710 19 Italien 299.155 8 Schweden 698.100 20 Kasachstan 258.300 9 China 668.000 . 10 Deutschland 627.400 31 Österreich 109.807 11 Vereinigtes 613.000 49 Schweiz 12 Chile 563.812 Welt 8.717 22.504.708 Con segal vegneva produciu sigl entir mund igl onn 2011? Quenta la differenza denter la Russia la Svizra.. UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 13 Nies paun da mintga disorts da graun UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 14 Nies paun da mintga di semnar raccoltar Redewendungen und Sprichwörter rund ums Korn und Brot Verbinde die Redewendungen mit ihrer Bedeutung. Das ist mein täglich Brot. Er ist ein ganzer Kerl, anständig, aufrichtig, zuverlässig, echt – er ist so, wie man früher war. Der Mensch lebt nicht vom Brot allein. Sie kann sich nicht viel leisten. Die Familie muss kleine Brötchen backen. Man soll nicht immer gleich jammern, sondern froh sein über das, was man hat (dass man überhaupt Brot hat). Das ist doch eine brotlose Kunst! Es gibt noch andere Dinge, die wichtig sind im Leben. Wer zuerst kommt, mahlt zuerst. Das ist nichts Besonderes für mich. Es ist nicht leicht, Sogar der Dümmste kann die Spreu vom ausnahmsweise Erfolg haben. Weizen zu trennen. Er ist halt noch von altem Schrot und Korn. Man sieht nicht auf Anhieb, ob etwas gut oder schlecht ist. Altes Brot ist nicht hart, aber kein Brot ist hart. Es geht immer schön der Reihe nach. Auch ein blindes Huhn findet einmal ein Korn. Diese Arbeit bringt überhaupt nichts ein! UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 15 Nies paun da mintga di semnar raccoltar 1. Igl atun vegn la tiara engarschada cun grascha dalla vacca avon che arar. 2. Suenter entginas jamnas carrescha il pur cun siu tractur cun in criec mecanic sur il prau, quel slucca la tiara volva il tratsch, quella lavur numnan ins arar. 3. Suenter igl arar consista la tiara ord grondas profundas zuolas da tratsch. Quellas vegnan fatgas pli pintgas cun in erpsch. 4. La maschina da semnar reparta il garnezi els zuolcs profund ella tiara. 5. Ils sems pruian duront igl unviern creschan pintgas 6. Laria la glisch laian crescher daventar fermas UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 16 Nies paun da mintga di semnar raccoltar plontinas che vegnan schurmegiadas dalla neiv. las plontinas. 7. La primavera ein las spigias aultas ed emplenidas cun graun. 8. Cu la stad entscheiva ei il graun brin-mellens madirs per la raccolta. 9. La maschina da segar da scuder va vi neu sil prau; ella sega, scuda rimna ensemen il graun en in grond begl. (Behälter) 10. Il graun vegn svidaus ord la maschina da scuder en in camiun. Lez meina il graun en in grond mulin. UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 17 Nies paun da mintga di semnar raccoltar 11. El mulin vegn il graun controllaus schubergiaus. Lu vegn il graun mulaus fin, crivlaus (gesiebt) pachetaus sco frina en sacs. 12. Per far paun drovan ins frina, aua, levon sal. UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 18 Nies paun da mintga di semnar raccoltar graun arnezi raccoltar scuder stro spigi as (ballas) pavel ni strom da stiarner en nuegl capials, tetgs da strom, canasters, tastgas da strom Strohtaschen usw. mular sparter (per paun alv) crestg as (Kleie) pavel pils animals frina per paun entir frin‘al va turschar la pasta mischedar frina cun aua, sal levon. pasta leva si schar cuer el fuorn magliar il paun UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 19 Nies paun da mintga di semnar raccoltar Scriva ils plaids giusut ella dretga finiastretta! pavel ni strom da stiarner en nuegl capials, tetgs da strom, canasters, tastgas da strom.eav. (per paun alv) pavel pils animals mischedar frina cun aua, sal levon pasta lassen UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 20 Nies paun da mintga di semnar raccoltar spigias leva si cuer scuder raccoltar magliar il paun graun crestgas turschar la pasta garnezi mular strom sparter frina per paun entir frin‘alva UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 21 Nies paun da mintga di salin ris terc dumiec aveina panetsch segal eav. furnescha nus energia bia amet graun ei ina plontina dad in onn garnin cunteg pauc grass entgins proteins ein garnins chins sa magliar einig Aschia vesa in graun dil salin Protei ora: ne einige Proteine schierm cuvrida dil graun (crestga) 3 1 2 il tgierp da frina pelletscha dil graun barb Scriva las dretgas cefras ellas parentesas! Savens vegnan la cuvrida (_) ed il schierm (_) allontanai dil graun, sinaquei che la frina daventi fetg alva. Ord la frina dil tgierp (_) vegn il paun alv fatgs. La cuvrida (_) ed il schierm (_) cuntegnan denton substanzas custeivlas ed ein fetg sauns. Molan ins glentir graun, lu dat ei la frina stgira ord la quala UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 22 Nies paun da mintga di garnin il paun integral (paun cun frina entira) vegn fatgs. UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 23 Nies paun da mintga di fermentaziun Levon ei bulius che consistan ord ina suletta cella, che tilan flad semultiplicheschan. In experiment chemic Pretensiun: Il levon senutrescha da zucher per saver crescher mida quel en alcohol dioxid carbonic. Finamira: Nus demonstrein chei sesviluppescha dioxid carbonic ella pasta duront la fermentaziun. Material: Zucher, levon, aua tievia, treis migeuls ni butteglias. Proceder: Nus derschin 2 dl aua tievia en in migiel, aschuntein il levon, mischedein tut serrein il migiel cun volver sisu in pign ballun. Ella secunda butteglia emplenin nus aunc inaga il medem, aschuntein denton aunc dus tschaduns zucher serrein la butteglia cun in stapun. Ella tiarza butteglia emplenin nus il medem sco ella secunda, serrein denton ella cun in pign ballun. Tgei schabegia? Ellemprema butteglia remarchein nus negina midada. Ella secunda butteglia observein nus massa pintgas scuflettas: Quei ei dioxid carbonic ni CO2. Ella tiarza butteglia sefuorman era scuflettas da CO 2. Leutier vegn aunc il ballun suflaus si, perquei chil dioxid carbonic sederasa dapertut nua chel anfla plaz. Il ballun ei emplenius diltut cun dioxid carbonic. Per saver constatar schebein igl ei era sesviluppau dioxid carbonic ella secunda butteglia, dein nus fiug ad in zulprin, arvin spert la butteglia. la flomma stezza immediat. Quei munta chei ha dioxid carbonic ella butteglia perquei che fiug arda mai senza oxigen. Resultat: UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 24 Nies paun da mintga di fermentaziun Sche levon vegn mischedaus cun aua frina, lu pren el si igl amet (Stärke) chil zucher cuntegn mida el en CO2 (ed alcohol), quei cheffectuescha che la pasta leva. (vegn pli gronda) UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 25 Nies paun da mintga di quiz Tgei has ti empriu? 1. Cu han ins entschiet cultivar il graun tier nus ellEuropa centrala? Avon circa 1000 onns Avon circa 6000 onns Avon circa 2000 onns 2. Tgei pievel ei stau igl emprem che ha entschiet far paun cun levon? Egipzians Romans Svizzers 3. Enquera las siat impurtontas sorts da graun scriva ellas giusut sillas lingias. TR GA OSALIN LN ST NG L AV AT R CS EIN ABAUR ELKR IS TAL PA NETS CH DUMIE CP RUS 4. Tgei treis mistregns vegnan en acziun silla via dil graun tiel paun? 5. Numna tschun maschinas che vegnan ozildi duvradas dils purs naven dalla cultivaziun dil graun tochen tier la raccolta. da er na ma sem psch na cri ec schi – der schi tur trac – ma – da – nar – scu 6. Numna 4 ingredienzas chins drova per far in bien paun. 7. Schins mischeida „ei cun aua frina, lu pren „ei si amet (Stärke) mida quei en alcohol dioxid carbonic. Tgei eis „ei? UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 26 Nies paun da mintga di quiz UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 27 Unser tägliches Brot Lösungen Streiche die falschen Kästchen durch. Bei uns, in Mitteleuropa, wird seit etwa 6000 Jahren iGetreidei iGetriebei gesät und geerntet. Nach und nach lernten die Menschen auch, iBroti iBluti zu backen. Die ältesten Brote der Schweiz, die ganz erhalten sind, stammen aus der iJugendzeiti iJungsteinzeiti und sind über 5000 iTagei iJahrei alt. Das erste Brot war ein dünnes, steinhartes und zähes iFladenbroti iKnäckebroti. Durch Zufall entdeckten die iAmerikaneri iÄgypteri vor etwa 5000 Jahren die Gärung des Brotteiges, durch die das Brot iluftigi ilustigi und locker wird. Jetzt ging das Brot beim Backen auf und wurde iweisseri iweicheri. Über Griechenland und das Römische Reich wurde die Kunst des Brotbackens nach Europa gebracht. Bis vor etwa 200 Jahren wurde Brot mit Hilfe von iSenfi iSauerteigi hergestellt. Danach verwendete man hauptsächlich Hefe als Treibmittel zur iLeitungi iLockerungi des Teiges. Zur Zeit der Römer begannen erste iMetzgeri iBäckeri ihre Brote zu backen und zu verkaufen. UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 28 Unser tägliches Brot Lösungen Quiz 1. Wann begann man bei uns (in Mitteleuropa), Getreide anzubauen? Vor etwa 1000 Jahren Vor etwa 6000 Jahren Vor etwa 2000 Jahren 2. Welches Volk war das Erste, das Brot mit Hefe zu backen begann? Ägypter Römer Schweizer 3. Suche die sieben wichtigsten Getreidearten und schreibe sie auf. TR OWEIZ EN AF GELH GEN TRAMMA OG IS RBAUR ELKRE IS HI RSEN TAL AG GERST EP RUR 4. Welche drei Berufsleute kommen auf dem Weg des Getreides bis zum Brot zum Einsatz? Bauer, Müller, Bäcker 5. Nenne fünf Maschinen, die heute von den Bauern beim Getreideanbau und für die Ernte gebraucht werden. Egge, Pflug, Sämaschine, Mähdrescher, Traktor dre Eg ge ma Mäh ne Pflug Sä scher schi tor Trak 6. Nenne die vier Zutaten, die für ein feines Brot notwendig sind. Mehl, Wasser, Hefe, Salz UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 29 Unser tägliches Brot Lösungen 7. Wenn man „es mit Wasser und Mehl vermischt, nimmt „es Stärke auf und verwandelt diese in Alkohol und Kohlendioxyd. Was ist „es? Hefe UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 30 Unser tägliches Brot Lösungen Lehrmittelboutique Marisa Herzog Lektorat: Monika Giuliani Bilder: 2014 Clipart.com Clker.com Wikimedia Commons: Demeter Ceres: kladcat, Mahlende Frau, Marie-Lan Nguyen Wikimedia Commons CC-BY 2.5 Brot backen in Ägypten: Scanned from The Oxford encyclopedia of ancient Egypt, Brot aus Pompeji: Beatrice, Dinkel Frucht: böhringer friedrich, Safran Risotto: Rainer Zenz, Gerstensuppe: gran, Weizenfeld: Eugen Staab, Weizen: Usdaemmer1, Marknesbitt, Network (GRIN) Haferfeld: Veli Holopainen, Hafer: Sten Porse, Zuckerhirse: Daniel Georg Döhne, Zuckerhirse: Pethan, Gerstenähren: Florian Gerlach, Gerste: Rasbak, %C3%BCr_freie_Dokumentation Roggen: Markus Hagenlocher, Roggenähre: André Karwath, Mais: burgkirsch, Maiskolben: United States Department of Agriculture, Reis: Leo Michels, Ungeschälter Langkornreis: 3268zauber, Getreidearten erkennen: Gerste, Weizen, Roggen, Timo1974, nigger society, Düngung: Eugen Nosko, Deutsche Fotothek, Pflügen: Dwight Sipler, UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 31 Unser tägliches Brot Lösungen Egge: James M Towill, Sämaschine, keimen, wachsen: Leslaw Zimny, Getreidefeld Frühling: Copyright 2007 David Monniaux, Getreidefeld Sommer: Afonin, Mähdrescher: Hinrich, Mühle Dresden: Martin Röll, Mehl: Margaret Hoogstrate, Teig: Claudio Núñez, Mähdrescher: ChiemseeMan, Mühle: DerHexer, Bäcker: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Noel Danseco, Brote, Backofen: Flickr.com user « FotoDawg », Brote: Peggy Greb, Agriculture Research Service, Weizenkörner: Roggenkörner: Leo Michels, Hirsekörner: Elke Wetzig, Maiskörner: Andrew Butko, %C3%BCr_freie_Dokumentation Gerstenkörner: Rasbak, Haferkörner: Leo Michels, Reiskörner (Arborio): Späth Christian, ChiemseeMan, Weizenkorn: Alfred, Hefe: Hellahulla, %C3%BCr_freie_Dokumentation Weltkarte: TUBS, Pixabay.com: Popcorn: Picdream Cornflakes: Kapala5 Brötchen: artemtation Spaghetti: Hans Morguefile.com: UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 32 Unser tägliches Brot Lösungen Porridge: Max Straeten UMT_RR_4_160407_Dil_graun_tiel_paun.docwww.lehrmittelperlen.net 33